Sodexo wordt Pluxee: meer dan 1,6 miljoen Belgen schakelen over naar nieuwe kaart
Pluxee zet vol in op stijgende populariteit extralegaal verloningsbudget bij Belgische werkgevers:
- Maaltijdcheque blijft populairste voordeel: 2,9 miljoen Belgische gebruikers
- 10% meer werknemers tov vorig jaar hebben toegang tot ecocheques
- Sport- en cultuurcheques genereren 6 miljoen euro
De verschillende vormen van extralegaal verloningsbudget winnen jaar na jaar aan populariteit bij Belgische bedrijven. Dat overhaalde Sodexo Group, één van de uitgevers van de werknemersvoordelen, om hier vol op in te zetten door van zijn Benefits & Rewards Services-divisie een autonome organisatie te maken: Pluxee. De organisatie ziet vooral veel groeipotentieel in de trend van werkgevers om welzijn en duurzaamheid onder hun werknemers te stimuleren. Meer dan 1,6 miljoen gebruikers van de oude Sodexo-kaart stappen vanaf nu geleidelijk over naar de nieuwe Pluxee-kaart. Ook de dienstencheques krijgen binnenkort een Pluxee-stempel opgedrukt.
Heel wat Belgische bedrijven bieden hun werknemers toegang tot een extralegaal verloningsbudget in de vorm van de zogenaamde “cheques”. Maaltijdcheques blijven het populairst. Uit de laatste cijfers van sectorfederatie VIA blijkt dat het afgelopen jaar zo’n 2,9 miljoen Belgen van 151.000 bedrijven in totaal 3 miljard euro uitgaven via de cheque aan boodschappen of restaurantbezoeken. Een meer opvallende trend is dat de ecocheque jaar na jaar meer terrein wint. 2,3 miljoen Belgen van 124.000 bedrijven gaven het afgelopen jaar 384 miljoen euro uit aan de aankoop van duurzame producten of diensten. Dat zijn 10% meer Belgen dan een jaar geleden. Daarnaast vinden de sport- & cultuurcheques meer en meer hun weg naar de werkvloer. 75.000 werknemers van bijna 2.000 bedrijven spendeerden het afgelopen jaar bijna 6 miljoen euro aan sport- en cultuurmogelijkheden. Pluxee wil de mogelijkheden binnen deze bestaande cheques dan ook verder verkennen.
"De groeiende populariteit van deze cheques is een duidelijk signaal dat werkgevers hier de meerwaarde van zien om hun werknemers zowel te ondersteunen als te stimuleren in hun bezigheden naast het werk. Duurzaamheid en het welzijn van werknemers zijn essentieel in de hedendaagse wereld. Extralegale voordelen zoals ecocheques en sport- en cultuurcheques, maar ook onze mobiliteitskaart spelen een positieve rol om welzijn en duurzaamheid te bevorderen. Pluxee is vastbesloten om de opportuniteiten binnen deze extralegale voordelen verder te verkennen en te blijven groeien om aan de behoeften van zowel werkgevers als werknemers te voldoen."
- Sven Marinus, country director van Pluxee in België en Luxemburg
Innovatief en digitaal
De afgelopen jaren bedacht Sodexo handige manieren om stimulansen van de overheid te vertalen naar extralegale verloningsbudgetten. Zo kreeg het mobiliteitsbudget vorm in een mobiliteitskaart en kan de nieuwe koopkrachtpremie vandaag benut worden via een consumptiecheque. Bovendien is Sodexo uitgever van de dienstencheques voor de Vlaamse overheid. Al deze betalingsvormen zetten zich nu verder onder de naam Pluxee. Om de werking van zijn producten nog verder te versterken zet Pluxee de komende jaren bovendien sterker in hun digitale dienstverlening.
“Mensen betalen het liefst digitaal. Daarom investeert Pluxee maar liefst 10% van haar omzet in digitale innovaties. Zo stomen we Pluxee klaar voor de toekomst met een digitaal ecosysteem op maat. Het gaat zowel over onzichtbare investeringen die de veiligheid van ieders gegevens blijven garanderen, maar ook over zichtbare investeringen voor handelaars, zoals het verbeteren van een store locator, de feature om zelf een handelaar voor te stellen enzovoort. Pluxee wil een sterke partner zijn. We zoeken naar innovatieve ideeën zodat werknemers, werkgevers en lokale handelaars het meeste kunnen halen uit hun koopkracht."
- Sven Marinus, Country head van Pluxee in België en Luxemburg
Naast de 1,6 miljoen Belgen die via hun werkgever een Pluxee-kaart krijgen, zijn er ook heel wat mensen aangesloten bij de publieke producten van Pluxee, zoals de dienstencheques. In totaal zullen zo’n 2,8 miljoen Belgen niet langer communicatie krijgen van Sodexo, maar wel van Pluxee.
Wat verandert er voor de consument?
1,6 miljoen Belgische werknemers zijn via hun werkgever aangesloten bij Sodexo. Zij schakelen geleidelijk over naar de nieuwe Pluxee-kaart. Pluxee geeft alvast een antwoord op de meest gestelde vragen en antwoorden hieromtrent.
Wanneer krijg je een nieuwe kaart?
Pluxee stuurt vanaf nu geleidelijk aan nieuwe kaarten naar alle werkgevers die bij hen zijn aangesloten. Zodra je van je werkgever een nieuwe kaart krijgt, zal dat er eentje zijn met het Pluxee-logo op. Ook wie actief een nieuwe kaart bestelt of zijn oude Sodexo-kaart verliest, krijgt er een nieuwe van Pluxee.
Hoe lang kan je nog betalen met je Sodexo-kaart?
Zolang je een Sodexo-kaart hebt, kan je ermee blijven betalen. Zodra je een nieuwe Pluxee-kaart krijgt, vervalt je Sodexo-kaart en zal je meteen met je nieuwe kaart betalen.
Wat gebeurt er met de budgetten op je oude Sodexo-kaart?
De budgetten van de verschillende soorten cheques op je oude Sodexo-kaart worden automatisch overgezet op je nieuwe Pluxee-kaart. Je bent je budget dus niet kwijt als je overschakelt naar je andere kaart.
Kan je met de nieuwe Pluxee-kaart nog betalen bij Sodexo-handelaars? En omgekeerd?
Handelaars die Sodexo-betalingen aanvaarden, zullen automatisch ook Pluxee-betalingen aanvaarden. En omgekeerd. De komende maanden kleeft er een Pluxee-sticker naast de Sodexo-sticker bij de betalingsmogelijkheden. Na verloop van tijd zal die Sodexo-sticker uit de winkels verdwijnen. De laatste info over waar je terecht kan met je cheques vind je steeds in de mobiele applicatie.
Kan je de Sodexo-app nog blijven gebruiken?
De Sodexo-app wordt vanaf december een Pluxee-app. Indien je telefoon automatische updates toelaat, wordt de Sodexo-app automatisch omgevormd tot de Pluxee-app. Je vindt de app dan automatisch onder de nieuwe naam en met het nieuwe logo. Als dat niet gebeurt, zal je de app zelf moeten updaten in de App Store of op Google Play. Je moet geen nieuwe account aanmaken, de nieuwe app behoudt het volledige overzicht van de saldo’s van je cheques.
Over Pluxee
Pluxee - voordien bekend als Sodexo Benefits & Rewards Services - is een wereldwijde partner voor bedrijven op vlak van medewerkersbeloningen en -betrokkenheid. Dat doet het in België o.a. als verlener van maaltijd-, eco-, cadeau-, sport- en cultuurcheques. De onderneming draagt bovendien een maatschappelijke verantwoordelijkheid als katalysator van de koopkrachtpremie en het mobiliteitsbudget en als leverancier van de dienstencheques, de Vlaamse KMO portefeuille, de Waalse opleidingscheques, de Waalse ondernemingscheques en de cheque ALE.
In België helpt Pluxee 2,8 miljoen consumenten, 87.000 bedrijven en 45.000 lokale handelaars met zijn diensten. Wereldwijd zijn dat 36 miljoen consumenten, 500.000 bedrijven en 1,7 miljoen handelaars.
Pluxee is deel van de Sodexo Group, maar handelt sinds 2023 als een autonome onderneming. In totaal werken 5.000 mensen in 31 verschillende landen voor Pluxee, waarvan 250 in België. Zij zetten zich in met één duidelijk doel voor ogen: opportuniteiten creëren zodat meer mensen kunnen genieten van wat écht belangrijk is in hun leven.
De naam “Pluxee” spreekt tot de kern van het bedrijf. De positieve 'plux' suggereert meer: hoe Pluxee een wereld van mogelijkheden opent en mensen helpt meer te genieten van wat er echt toe doet in hun leven. De dubbele ‘ee’ staat voor ‘employee engagement’: daar waar Pluxee zich als bedrijf op focust. De 'x' symboliseert hoe Pluxee de wereld van mogelijkheden presenteert via gepersonaliseerde en duurzame ervaringen voor klanten, handelaars, consumenten en werknemers.