11.11.11 “hackt” ecocheques: voor het eerst mogelijk om klimaatcrisis aan te pakken
Tweedehandswebshop omzeilt ecocheque-beleid ten voordele van klimaatstrijd
Ecocheques kunnen voor de aankoop van veel ecologische producten en diensten worden gebruikt, maar niet om de rechtstreekse gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken. Althans, dat kan nu voor het eerst wél. 11.11.11, de Vlaamse koepel van internationale solidariteit, bedacht een creatieve oplossing binnen de ecocheque-regelgeving. Ze ontwikkelden daarvoor samen met Pluxee, de nieuwe naam voor Sodexo Benefits & Reward Services, een speciale webshop waarop tweedehandsspullen van klimaatslachtoffers te koop staan.
Aan welke producten en diensten je ecocheques kan besteden, wordt beschreven in een lijst van de Nationale Arbeidsraad. Maar de rechtstreekse gevolgen van klimaatverandering aanpakken, valt niet in die lijst te bespeuren. Een gemiste kans vond 11.11.11. Daarom bedachten ze de ‘Ecocheque Hack’: een manier om volledig binnen het kader van de wet de ecocheques toch in te zetten voor een ecologisch goed doel: zij die het hardst door de klimaatcrisis worden geraakt, steunen.
“Ecocheques kunnen voor veel ecologische producten en diensten worden gebruikt, maar niet om de gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken. Dat is een gemiste kans. Gelukkig laat de regelgeving het wel toe om tweedehandsspullen te kopen. En die hebben we met hopen. Van spullen van mensen die hun huis moesten ontvluchten door klimaatrampen tot werkgerei van boeren in dorre gebieden. De inkomsten van deze spullen worden rechtstreeks gebruikt om klimaatonrecht aan te pakken.”
-Els Hertogen, algemeen directeur van 11.11.11
Nutteloze schop kopen via webshop
11.11.11 ontwikkelde een speciale webshop waar bezoekers spullen van mensen die het hardst door de klimaatcrisis worden getroffen, kunnen kopen. Die gaan van een schop uit Peru, die de oorspronkelijke eigenaar niet meer kan gebruiken door de uitgedroogde grond, tot een nutteloos geworden brievenbus uit het Belgische Pepinster, dat in juli 2021 getroffen werd door de waterbom en overstromingen. Geïnteresseerden kunnen die tweedehandsspullen aankopen en schenken ze automatisch - uit sociaal engagement - onmiddellijk terug aan 11.11.11 samen met het aankoopbedrag als gift. Ze kiezen daarbij zelf de bijdrage die ze willen storten.
Ecocheques van Pluxee/Sodexo
Opdat mensen hun ecocheques kunnen gebruiken, liet 11.11.11 de webshop officieel aansluiten bij Pluxee, één van de uitgevers van de ecocheques. Pluxee is de nieuwe naam van Sodexo Benefits & Reward Services. Wie dus ecocheques heeft van Sodexo, kan die bijgevolg ook gebruiken in de webshop. Pluxee maakt het voor 11.11.11 mogelijk dat de ecocheque-transacties volledig binnen de voorwaarden van het wettelijk kader gebeuren.
“We waren meteen gecharmeerd door dit initiatief en wilden er dan ook graag onze schouders mee onder zetten. Het is slim bedacht en volgt volledig de filosofie van het ecocheque systeem: mensen bewuster maken over duurzaamheid en de keuzes die daaraan ten grondslag liggen. Hopelijk blijft het niet bij deze webshop, maar kunnen we in de toekomst steun voor goede doelen via ecocheques, of zelfs andere soorten cheques gewoon wettelijk mogelijk maken. Mensen kunnen jaarlijks tot €250 spenderen via ecocheques. Met dit initiatief bieden we een extra mogelijkheid om dat bedrag waardevol te besteden.”
-Sven Marinus, Country CEO van Pluxee, Belgium
Mensen die ecocheques hebben van een andere uitgever kunnen die voorlopig niet gebruiken in de webshop. Maar wie wil, kan ook via de bankkaart de strijd tegen klimaatonrecht steunen met een gift aan 11.11.11. De tweedehandswebshop van 11.11.11 is te vinden via ecochequehack.be. Ook in de Grand Bazar in Antwerpen kan je via een ecocheque van Pluxee/Sodexo of een ander betaalmiddel een bijdrage leveren. Daar staat een speciale stand met een nutteloos geworden tweedehandsvoorwerp tentoongesteld.
Sander Vanlouwe
Kenny Van Minsel